Upplev äkta spanska tapas i Stockholm

01 juni 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Tapas har länge varit en älskad spansk tradition som erbjuder en mängd små, delikata rätter att dela med vänner och familj. I Stockholm har intresset för tapas vuxit och staden är nu hem för många restauranger som erbjuder denna kulinariska upplevelse. Från traditionella spanska barer till moderna fusionrestauranger, här kan matälskare upptäcka en värld av smaker inspirerade av de varma kustregionerna i Spanien.

Vad är tapas?

För att förstå tjusningen med tapas i Stockholm behöver man känna till konceptet som sådant. Tapas är små rätter som kan serveras som förrätter, sidorätter eller till och med hopkopplade som en hel måltid. Ursprungligen från Spanien, är tapas traditionella småätningar som spänner från enkla oliver och ostar till komplicerade rätter som ”patatas bravas” eller bläckfisk i sitt egna bläck. Serveringsstilen uppmuntrar till social interaktion, då gästerna delar rätterna och njuter av måltiden i en avslappnad atmosfär.

Historien bakom tapas

Tapaskulturen har sina rötter i den spanska historien och namnet ”tapas” härstammar från det spanska verbet ”tapar”, som betyder att täcka. Det finns många teorier om dess ursprung, men en populär historia berättar om kung Alfonso X av Kastilien som återhämtade sig från en sjukdom genom att äta små mängder mat med vin mellan måltiderna. Han deklarerade sedan att ingen vin skulle serveras utan att åtföljas av något att äta. Detta för att minska effekterna av alkoholen, och så föddes traditionen av tapas.

tapas i Stockholm

Tapas i Stockholm

I Stockholm har tapaskulturen anpassats för att passa den skandinaviska smakpaletten samtidigt som den behåller sin spanska själ. Många restauranger erbjuder en kombination av klassiska och nyskapande rätter som skapar en spännande och varierad matupplevelse. Några av Stockholms tapasrestauranger kombinerar äkta spanska smaker med lokala råvaror, vilket leder till en unik smakupplevelse. Små portioner gör det även möjligt för gästerna att prova en mängd olika rätter och smaker under samma måltid.

Tapasbarer och restauranger i Stockholm

När man tänker på tapas i Stockholm, dyker det upp många namn på populära ställen. Vissa barer och restauranger är mer traditionella, medan andra tar en modern twist på de klassiska rätterna. Oavsett om du föredrar mysiga bodega-stil eller en mer formell miljö, kan du hitta något som passar din smak. Många tapasställen erbjuder även levande musik och en upplevelse som är närmare den man skulle hitta på en bar i Barcelona eller Madrid, vilket skapar en äkta atmosfär.

Välj rätt tapasställe

Att välja rätt ställe för tapas i Stockholm kan vara överväldigande med tanke på stadens stora urval av restauranger. Det är viktigt att först bestämma vilken typ av erfarenhet man är ute efter. Ska det vara en snabb lunch, affärsmiddag eller en lång och avslappnad kväll med vänner? Recensioner och rekommendationer från vänner och familj kan också hjälpa till i beslutet, samt att se över restaurangernas menyer online.